vb08

Verksamhetsberättelse år 2008Verksamhetsberättelse för Värmländska Sällskapet i Skåne perioden 23 november 2007 till  21 november 2008.Den 23 november 2007 hölls den 88:e årsstämman för Värmländska Sällskapet i Skåne på Odd Fellows lokal i Malmö. Ca 40 glada värmlänningar deltog.

Sedvanliga årsmötesförhandlingar med parentationer hölls.

25-årsnålar utdelades till Allis och Per G Forslund.

Till ny medlem intogs Ingmarie Nilsson.

Därefter intogs supé och efteråt dansades till "Smokerings" härliga musik.

Årets adventsmässa upplevdes i Bosjöklosters stämningsfulla kyrka med barn som med stor inlevelse deltog i lussetåget i kyrkan. Sedan for vi med våra kaffekorgar i en lång rad till Anita Esping Bodéns tjusigt belägna hem där man under klara dagar har en fantastisk utsikt över Ringsjön. I Anitas vackra hem kunde vi sedan njuta av en fin samvaro. Tack för det, Anita!


Styrelsen har haft fyra protokollförda möten förutom telefonsamtal för planering av årets aktiviteter som varit trevliga och av synnerligen varierande karaktär. Den 30 januari samlades vi i Thulehems matsal där Åke Lillienau, från Mässviks Säteri i Säffle, i ord och bild berättade för oss om "En gård i Värmland under flera sekler". Ett framförande på ett synnerligen personligt sätt. En kväll man minns länge. 67 personer deltog. Den 12 mars sågs vi på restaurang Vega på Malmö Museer där Björn Thorell förde oss in i Zarah Leanders värld, en skildring av Zarahs liv som de flesta av oss säkert inte haft en aning om. 40 personer kom och Tobbe förplägade oss med varmrökt lax med romsås.


17 april var det dags för nästa evenemang på Thulehem. Då dök Maria Klässbo - en avlägsen släkting till Jan Svartvik - upp och visade bilder och berättade om "Med näring från det värmländska släktträdet". Tack Gunilla och Jan för det inslaget. Vårens sista programpunkt avnjöts i Alnarpsparken i det ljuvliga vårvädret. Där fick vi under sakkunnig ledning dels veta en del om "Slottet" och sedan under en promenad lära oss diverse om parkens spännande växtlighet. Vår medhavda matsäck åt vi invid slottets solvarma vägg vid för oss specialframställda bord och stolar. Mätta och belåtna kunde de som sedan orkade och ville gå en tipsrunda som Eva och Rune Jönemo hade ordnat. Fina priser hade de också fixat.


Den vid det här laget traditionella kräftskivan gick av stapeln den 13 aeptember. En fest som naturligtvis var glad och uppslupen. Den 22 oktober blev en ny fascinerande kväll på Thulehem. Den här gången var det Anita Esping Bodéns kollega på Riksantikvarieämbetet - forskare och humanbiolog Caroline Arcine - visade då i ord och bild om "Vad skelett kan berätta". Mestadels behandlades gravfynd från Skåne men även fynd från Vadstena fick vi höra om. Mattillgång, klimatpåverkan, åldersfördelning, stridssituationer, sjukdomar o s v kan delvis skildra en människas liv efter flera hundra år. En god kycklingsallad serverades till de 50 deltagarna.


På lördag samlas vi till en, som vi hoppas, god supé och festlig kväll med dans.Lund den 18 november 2008Margareta Stenkil