sida9

Verksamhetsberättelse år 2009Verksamhetsberättelse för Värmländska Sällskapet i Skåne perioden 22 november 2008 till 20 november 2009.Den 22 november 2008 hölls den 89:e årsstämman för Värmländska Sällskapet i Skåne på Odd Fellows lokal i Malmö. Ca 40 glada medlemmar hade hörsammat kallelsen.

Sedvanliga årsmötesförhandlingar med parentation hölls.

25-årsnål skickades till Gunvor Lemme.

Till nya medlemmar intogs Barbro Jönsson och Astrid Nykvist.

Vid supén efteråt serverades ”gubbröra”, hjortstek med viltsås och vinbärsgelé, glass och kaffe. För taffel- och dansmusiken stod  orkestern "Smokerings".

Adventsmässa upplevde vi även detta år i Bosjöklosters stämningsfulla kyrka med ett fint Luciatåg.

Därefter var det lämmeltåg till Anita Esping Bodéns vackra, juldekorerade hem där vi i trivsam samvaro avnjöt våra medhavda matsäckar. En fin inledning på julen. Tack för det, Anita!

Styrelsen har under verksamhetsåret haft sex protokollförda möten förutom diverse telefonsamtal för planering av årets aktiviteter som varit trevliga och av synnerligen varierande karaktär.

Till årets första evenemang var professor emerita Louise Vinge inbjuden till Thulehems matsal. Hon talade om ”Humor och ironi hos Selma Lagerlöf”. En träff som drog 80 personer. Det var ett intressant kåseri även om man efterlyste humorn hos Selma.

I mars var det dags för ”Värmlandskörv från Bergquists skärkötteri” i Torsby på restaurant Vega på Malmö Museer, något som uppskattades av många, 48 personer kom. Stämningen var hög under hela kvällen och den förhöjdes givetvis ytterligare av Lars-Görans melodikryss med värmländskt tema.

Den 27:e april hade vi nöjet att höra Ulla och Ralph Brattsand berätta om Carl von Linné och hans resor i Dalsland och Värmland, vilket blev lättsamt och trevligt genom att de alternerade berättandet. Ulla om Linné som person, Ralph om hans resor. 46 personer hade tagit sig till Thulehem.

Våren avslutades med en utflykt till Stångby plantskola där Otto och Lena Wiese guidade oss runt sina odlingar. Här bidrog Eva och Rune Jönemo med en kort tipsrunda med mer eller mindre intrikata frågor. I familjen Wieses trädgård kunde vi avnjuta vår medhavda matsäck. Även medföljande hundar fick en trevlig promenad. Därefter blev det en kort tur över till Glorias äppelgård där vi drack kaffe och åt av Glorias hembakade äppelkaka alltmedan Gloria berättade om familjens odlingar. De som var hugade och orkade fick sen en tur i odlingarna tillsammans med maken Lennart. Tack Gunilla, Eva och Rune för en trevligt ordnad dag.

Höstens umgänge inleddes med ett hejdundrande kräftkalas dit såväl värmlänningar som deras vänner kom och det var så trevligt att alla icke värmlänningar ville bli medlemmar. 70 personer kom till kräftkalaset.

I slutet av oktober lät sig 45 personer lockas till Thulehem för att lyssna till Erik Gustavson, föreståndare för Sverige Amerika Centret i Karlstad, hans berättelser om kända och okända utvandrare från Värmland. Det var ett föredrag som lockar till efterforskningar av släktingar som givit sig ut till ”Amerikat” men som man sedan inte vet mer om.

Lördagen den 21 november är det dags för Sällskapets 90-årsjubileum dit vi hoppas att många möter upp för att umgås och njuta av, som vi tror, en god supé som åtföljs av underhållning plus dans till Smokerings orkester.Lund i november 2009Margareta Stenkil